Skip to content

„Дан розих мајицаˮ

Међународни дан борбе против вршњачког насиља обележава се 24. фебруара 2021. године као и сваке године последње среде у фебруару под називом „Дан розих мајицаˮ.

Поводом тога, у нашој школи у сарадњи са Тимом за заштиту и Вршњачким тимом су организоване превентивне активности како би обележили овај дан и указали на значај реализовања превентивних активности у циљу спречавања вршњачког насиља међу ученицима.

Прилог: Прича о Дану розих мајица

Широм света се последње среде у фебруару обележава као Дан борбе против вршњачког насиља. Све је почело 2007. године, када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу након што је канадски ученик Чарлес МекНил у школу дошао са розе мајицом на себи и због тога претрпео ругање и вербално насиље од својих вршњака. Ученик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке. Активисти су купили 50 розе мајица и поделили их његовим вршњацима у школи који су их носили као подршка дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу облачећи розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама који се широм света обележава последње среде у фебруару.

© 2018 – 2024 Средња школа Нова Варош