Skip to content

Шумарице

[et_pb_section bb_built=“1″ admin_label=“section“][et_pb_row admin_label=“row“][et_pb_column type=“4_4″][et_pb_text admin_label=“Tekst“]

Крагујевачки октобар или Крагујевачки масакр представља  масакр  који су над цивилним становништвом  Крагујевца  и околних села починиле јединице  нацистичке Немачке   19, 20 и 21. октобра   1941 . године.

Немачки командант  Франц Беме   10. октобра  је издао наредбу да се за једног убијеног немачког војника стреља 100 људи, а за једног рањеног педесет. Немци су 20. октобра спровели опште хапшење мушкараца по Крагујевцу, упали су у Гимназију и остале школе, одакле су у току наставе извели професоре и ђаке почевши од петог разреда. Похапшени су и сви запослени у јавним надлештвима. Велик број лица ухапшен је и у њиховим кућама, а према проценама ухапшено је најмање око 5.000 људи, углавном цивила.

Прво масовно стрељање грађана у  Крагујевцу  извршено је  20. октобра   1941 . када је стрељано 119 лица српске и јеврејске националности.

Највеће стрељање грађана у Крагујевцу извршено је  21. октобра  1941. године. Тог дана Немци су извели 2.301 особу пред стрељачки строј код Централног гробља српске војске у Шумарицама. Стрељање је почело у 7 часова ујутро. Након стрељања Немци су пиштољем убијали оне који су остали рањени.  До 2 часа поподне завршено је стрељање. Ликвидирали су 2.272 особе док су 29 лица преживела стрељање. Међу стрељаним је било 217 малолетних лица, од којих је 23 деце испод 15 година старости.

У спомен на жртве стрељања читав простор Шумарица је претворен у спомен-парк. У оквиру меморијалног комплекса налази се 10 споменика подигнутих на хумкама стрељаних. Први од њих, назван „Споменик бола и пркоса“ .

У оквиру парка се налази и Музеј 21. октобра отворен  1976 . са сталном поставком везаном за овај догађај.

Чувши за стрељање ђака у  Крагујевцу   21. октобра   1941 , песникиња  Десанка Максимовић  је написала једну од својих најпознатијих песама „Крвава бајка“ – песму која сведочи о терору окупатора над недужним народом у Другом светском рату. Песма је објављена тек после рата.

О овом догађају снимљена су два филма. Први филм „ Прозван је и V-3 “ је снимљен  1962. године.  Након седам година снимљен је филм „ Крвава бајка “.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

© 2018 – 2024 Средња школа Нова Варош