Skip to content

Упис у 2020/21. школску годину

[et_pb_section bb_built=“1″ admin_label=“section“][et_pb_row admin_label=“row“ background_position=“top_left“ background_repeat=“repeat“ background_size=“initial“][et_pb_column type=“4_4″][et_pb_text admin_label=“Tekst“ background_position=“top_left“ background_repeat=“repeat“ background_size=“initial“]

Поштовани родитељи и ученици осмог разреда,

Средња школа у Новој Вароши Вас позива да у школској 2020/21.години одаберете један од следећих образовних профила и смерова, које нам је Министарство просвете, науке и технолошког развоја одобрило Конкурсом за упис у први разред средње школе.

У подручју рада Гимназија и ове године у понуди имамо
1. Друштвено-језички смер – 30 ученика
2. Природно-математички смер – 30 ученика

Гимназија је школа са дугом и успешном традицијом која пружа квалитетно опште средње образовање из природних и друштвених наука, филологије и уметности. Током четворогодишњег школовања темељно припрема ученике за наставак школовања на престижним државним факултетима (Медицински, Фармацеутски, Природно-математички, Филолошки и Филозофски факултет, Учитељски факултет, Машински, Електротехнички, Саобраћајни, Рударско-геолошки факултет, ФОН, и други).

Ученици ће похађати гимназијске смерове по реформисаном наставном плану и програму, уз богат избор изборних програма, који ће ученике усмеравати ка природним или техничким наукама, друштвеним наукама, филологији и уметности.

У подручју рада Машинство и обрада метала, ове године ученицима осмог разреда можемо понудити школовање у образовном профилу:

Машински техничар моторних возила – 30 ученика

Овај образовни профил, кроз теоријску наставу, која се одвија у школи, и практичну наставу, која се реализује у разним предузећима, ауто-школи и радионицима, оспособиће ученике за дијагностику исправности мотора и моторних возила, поправку и сервисирање возила, технички преглед и ремонт моторних возила. Средња школа у Новој Вароши ученицима који упишу овај образовни профил омогућава бесплатну обуку за возача Б категорије.

Након завршене средње школе, ученици ће моћи да се запосле у ауто индустрији, ауто-сервисима, МУП – у, Војсци, али и да покрену сопствени посао. Такође им се пружа могућност да наставе школовање на Машинском факултету, ЕТФ – у, ФОН – у, Грађевинском, Саобраћајном и Математичком факултету, или на студијама струковних школа.

У подручју рада Трговина,угоститељство и туризам, ове године ученици ће моћи да се школују у новом образовном профилу:

Туристичко – хотелијерски техничар – 30 ученика

Након завршене средње школе, ученици са дипломом туристичко-хотелијерског техничара постаће озбиљни и квалификовани радници у туризму. Поседовањем знања из два светска језика, историје уметности и туристичке географије, биће оспособљени да остварују пословне контакте широм света, а стицањем знања и вештина из финансијског пословања и маркетинга у туризму моћи ће да припремају и продају туристичке аранжмане, организују путовања у земљи и иностранству, али и да постану власници туристичких агенција, хотела и других угоститељских објеката.

Са дипломом туристичко-хотелијерског техничара отвара се могућност наставка школовања на бројним факултетима и струковним школама: Туризмологија, Факултет за хотелијерство и туризам, Економски факултет, Географски факултет, али и на свим факултетима друштвених наука и страних језика.

Средња школа у школској 2020/21. години у подручју рада Електротехника, у понуди има два образовна профила, која ће се реализовати по дуалном систему образовања:

Електричар ( 15 ученика) – дуално образовање
Електромонтер мрежа и постројења ( 15 ученика) – дуално образовање

Дуално образовање је водећи модел образовања у стручним школама, у којима је веза између привреде и школе постигнута у највећој мери школовањем потребних кадрова за запошљавање у привреди. Ученици ће имати низ погодности уколико изаберу ове образовне профиле у трогодишњем трајању, а чије ће се учење кроз рад обављати у „Лимско-дринским хидроелектранама“ и „Електродистрибуцији“ у Новој Вароши. Обавезе послодавца се односе на материјалну и финансијску надокнаду за учење кроз рад у предузећима Електропривреде Србије. Материјална накнада се односи на средства за личну заштиту и опрему на раду,накнаду стварних трошкова превоза, а може обезбедити и топли оброк.

Финансијска надокнада је исплата 70% од минималне цене рада у нето износу за сваки сат проведен на учењу кроз рад код послодавца, према Закону о дуалном образовању.

Пријављивање за упис у образовни профил Електричар и Електромонтер мрежа и постројења по дуалном моделу је 4. и 5.јуна 2020.године, према Правилнику о изменама Правилника о календару образовно-васпитног рада у средњим школама за школску 2019/20.годину.

Свим ученицима који ове године завршавају осми разред желим пуно успеха на предстојећем завршном испиту, и позивам све ученике да се определе за Средњу школу у Новој Вароши, која у понуди има 150 слободних места за упис у први разред, односно пет одељења разноврсних и атрактивних образовних профила и смерова у различитим подручјима рада.

Све информације о упису у Средњу школу можете добити на телефон 033/61 079, 060 555 7886 и на званичној интернет страници школе srednjanv.edu.rs

Директорка школе
Бранка Ракоњац

 

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=“Slika“ _builder_version=“3.0.51″ src=“https://srednjanv.edu.rs/wp-content/uploads/2020/05/web1.jpg“ show_in_lightbox=“off“ url_new_window=“off“ use_overlay=“off“ sticky=“off“ align=“left“ always_center_on_mobile=“on“ border_style=“solid“ force_fullwidth=“off“ /][et_pb_image admin_label=“Slika“ _builder_version=“3.0.51″ src=“https://srednjanv.edu.rs/wp-content/uploads/2020/05/web2.jpg“ show_in_lightbox=“off“ url_new_window=“off“ use_overlay=“off“ sticky=“off“ align=“left“ always_center_on_mobile=“on“ border_style=“solid“ force_fullwidth=“off“ /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

© 2018 – 2024 Средња школа Нова Варош