Skip to content

Солидарност нас спаја

Развојни програм ЕУ ПРО, који финансира Европска унија, има за циљ да допринесе укупном друштвеноекономском развоју 99 градова и општина Србије кроз стварање услова за привлачење нових инвестиција и отварање радних места, већој конкурентности предузећа, побољшаном раду локалних самоуправа и унапређењу социјалне инклузије. Програм ЕУ ПРО у 2020. години организује конкурс како би наставио традицију коју су успоставили програми који су му претходили – ПРО 1 и 2, ЕУ и Европски ПРОГРЕС.

Ликовни конкурс у 2020. години пред ученике и ученице средњих школа поставља задатак да ликовно одговоре на тему „Солидарност која нас спаја“. Циљ ове теме је да подстакне ђаке да нам сликовито прикажу свој свет у години пандемије као и начин на који они доживљају изазове које су нове околности поставиле пред све нас. Конкурском желимо да мотивишемо младе да размисле и из сопственог живота и живота своје заједнице кроз ликовни израз дочарају примере промена које је пандемија донела са једне стране, како се заједница у тим променама снашла али и ко су људи из њиховог ближег и даљег окружења који су били највише погођени новонасталим околностима у години када је цео свет наизглед стао.

Овогодишње такмичење има за циљ да истакне и нагласи значај солидарности и подигне свест код младих да су пред проблемима, били они глобални, локални или лични, сви једнаки као и да се исти лакше превазилазе уз подршку и удруженим деловањем читаве заједнице локалне, националне или оне европске.

Ликовни радови треба да прикажу у чему су највеће разлике у овој години у односу на свакодневницу претходних година, да ли су нам се променили приоритети, како смо организовали време, које смо запостављене таленте пробудили, али и на који начин смо некога подржали.

На конкурсу ће бити изабрани најбољи ликовни радови, који ће бити приказани на календару ЕУ ПРО-а за 2021. годину. Аутори/ке три првопласирана рада освојиће лаптоп и таблет рачунаре, док ће осталих девет радова бити награђено мобилним телефонима. Поред тога, школа која се буде истакла ангажманом у целокупном процесу освојиће лаптоп рачунар и пројектор у циљу унапређења наставе, а наставници – ментори аутора/ки три првонаграђена рада биће награђени таблет рачунарима.

Конкурс предвиђа да школа организује интерно ликовно такмичење за ученике у складу са датом темом и условима, те да изабере до пет (5) најбољих радова, које ће доставити на адресу УНОПС/ЕУ ПРО, Скерлићева 4, 11000 Београд, најкасније до 15. новембра 2020. у 12 часова.

© 2018 – 2024 Средња школа Нова Варош