Skip to content

Европски дан језика

На иницијативу Савета Европе, а у сарадњи са Европском комисијом, Европски дан језика се прославља 26. септембра сваке године од 2001. године и од тада се сваке године у земљама широм Европе организују активности које имају за циљ промоцију језичке различитости и важност учења језика.

Европски Дан језика је у нашој школи обележен низом занимљивих активности: израдом паноа који су постављени у холовима школе, квизовима на часовима језика, рецитовањем поезије и певањем песама на различитим језицима.

Циљ обележавања Европског дана језика је подстицање ученика да уче стране језике, јер „Колико језика говориш, толико људи вредиш (Quot linguas calles, tot homines vales.)“.

Знањем језика олакшавамо повезивање са другима, рушимо културне стереотипе, олакшавамо проналажење посла.

Учење језика помаже да развијамо толеранцију и разумевање међу људима који припадају различитим језичким и културним срединама.

Ученици различитих разреда снимили су јединствен видео запис представљајући исту идеју на бројним европским језицима, којом су желели да покажу како славе културну и језичку разноликост, толеранцију, отвореност;  ово је видео у част језика и откривању света кроз језике!

© 2018 – 2024 Средња школа Нова Варош