Skip to content

Март – месец српског језика

На конкурс који је расписало Друштво за српски језик и књижевност Србије на тему „Омиљени стих из народне поезије” у оквиру манифестације „Март – месец српског језика” јавило се 255 учесника, који су дали своје предлоге, уз образложења. Велики одзив учесника и њихова старосна и бразовна
разноврсност – од ученика основних школа до студената – сведоче да је Друштво на ваљан начин мотивисало истинске љубитеље књижевности да изнесу и образложе свој вредносни суд, заснован на истинским читалачким афинитетима.

Комисији је постављен нимало лак изазов да међу мноштвом пробраних и добро образложених предлога изабере најрепрезентативније стихове. Богатство и разуђеност мотивације којом су се руководили учесници конкурса илуструју одреднице: „најдуховнији”, „најистинитији”, „најчовечнији”, „најобухватнији”, „најзагонетнији”, „најосећајнији”, „најдостојанственији”,
„ванвременски” и др., чија слојевитост показује да су, готово према правилу, у средишту пажње биле високе етичке вредности које одражавају издвојени стихови. Тако формирано мотивационо залеђе сведочи о зрелости просуђивања учесника конкурса, истанчаности морално-етичког кодекса којим су се руководили, као и о развијеној способности за спознавање естетских нијанси поетског дела.

Узимајући у обзир учесталост одређених предлога, као и утемељеност образложења, комисија је одлучила да за најомиљеније стихове изабере стихове из песме „Зидање Скадра”: „Имао сам од злата јабуку, / Па ми данас паде у Бојану, / Те је жалим прегоретʼ не могу” („златни”, „најосећајнији”,
„најтајанственији”, „најистанчанији”):

За ове стихове су се одлучили следећи учесници: Љубица Станчић, Филолошки факултет у Београду; Стефан Газетић, Уметничка школа, Ниш; Сара Боровић, ОШ „Миливоје Боровић“, Мачкат; Сергеј Петровић, ОШ „Синиша Јанић“, Власотинце; Павле Живић, ОШ „Свети Сава“, Врачар; Ивона Манојловић, Десета гимназија „Михајло Пупин“, Београд; Ивана Зорић, Средња школа, Нова Варош; Вера Картаљевић, ОШ „Вук Караџић“, Врање.

Свим учесницима конкурса Друштво за српски језик и књижевност Србије се захваљује на подршци и жељи да „Март – месец српског језика” буде у знаку неговања лепоте и чистоте српског језика, књижевности и културе!

Обавештавамо учеснике који су предложили одабране стихове и одабрану реч да ћемо их крајем марта обавестити када и где ћемо им уручити симболичне награде.

© 2018 – 2024 Средња школа Нова Варош