Skip to content

Награда „Професор Боривоје Јелић“

Дана 3. марта 2023. године, на предлог презвитера Оливера Суботића, једног од оснивача Задужбине „Петар Мандић“, Управни одбор Задужбине је донео одлуку да се установи награда под називом „Професор Боривоје Јелић“. Награда ће бити додељивана сваке године 10. априла, на дан рођења професора Јелића, за најбоље ученичке радове на тему породичних вредности и родитељства.

Награда „Професор Боривоје Јелић“

Боривоје Јелић је био професор српског језика и књижевности у нововарошкој гимназији (која је сада део нововарошке Средње школе) у другој половини 20. века и писац великог броја прича о нововарошком крају и догађајима који су везани за њега.

Професор Боривоје Јелић

Обележио је средњошколски период живота највећег броја чланова Управног одбора Задужбине. Савет којим је отпратио генерацију `77. на студије на последњем часу који је одржао био је спартански кратак и антологијски значајан: „Најважније је да будете људи“.

Порука професора Јелића је потпуно комплементарна вредносној матрици коју Задужбина негује у погледу идеје уравнотеженог образовања, које подразумева истовремено стицање врлина и знања. Професор Боривоје Јелић је ту поруку посведочио својим животом јер је пре свега и изнад свега био – човек.

Преузето са званичног сајта Задужбине „Петар Мандић“

© 2018 – 2024 Средња школа Нова Варош