Skip to content

Свечана додела награде „Проф. Боривоје Јелић“

На додели награда су, поред представника Средње школе, Задужбине „Петар Мандић“ и награђених ученика, учешће узели и родитељи, професори и пријатељи награђених.

На додели награда су, поред представника Средње школе, Задужбине „Петар Мандић“ и награђених ученика, учешће узели и родитељи, професори и пријатељи награђених.

Прво се свима присутним обратила директорка школе, Бранка Ракоњац. У свом надахнутом говору је нагласила значај пријатељстава током школовања, будући да су она и оснивач Задужбине „Петар Мандић“ школски другари. Потом је присутне упознала са сарадњом између две институције и у наставку прочитала изузетан текст професора Боривоја Јелића, по називом Наук деде Владимира, из његове збирке прича Људи са брда и узбрдица.

Затим су Стефан Младеновић, Ива Ранђеловић, Андреа Шапоњић (добитници нагреде), као и Андријана Ранитовић и Калина Ракоњац (ауторке похваљених радова) прочитали своје радове пред публиком, док је професорка Николина Крџавац пре сваког рада прочитала мишљење комисије о истом. У паузама између читања радова, Калина Ракоњац је извела неколико клавирских композиција и својим музичким умећем разгалила срца присутних.

После читања радова, присутнима се обратио Никола Пурић, председник Управног одбора Задужбине „Петар Мандић“ и присутне упознао са историјатом ове доброчине установе, подигнуте у знак сећања на свештеничке претке Николе Тесле, са циљевима афирмације родитељства, подршке младим нараштајима у њиховом образовању, промоције квалитетног дијалога између науке и религије, и осталих циљева.

Посебан нагласак Пурић је ставио на предстојећу изградњу етно-музејског комплекса у Радоињи, који је планиран да буде подигнут у наредним годинама, на славу Божију, а у част свештеничких предака Николе Тесле.

На крају се присутнима обратио презвитер Оливер Суботић, беседом којом је упућена порука ученицима о томе зашто је важно поштовати своје родитеље, умножавати таланте које је Бог дао и користити време за стицање знања и врлина. Он је посебно истакао огроман допринос који су за формирање лика Николе Тесле имали његови родитељи и породично свештеничко окружење, као и допринос који је остварио Теслин ујак, свештеник и каснији митрополит Петар Мандић.

Своје излагање је завршио поруком коју је професор Боривоје Јелић упутио матурантима генерације `77. на завршном часу српског језика и књижевности, јуна месеца 1996. године: „Најважније је да будете људи“.

У наставку су додељене награде у виду књиге Тесла: Духовни лик. Аутор књиге је заузврат добио поклон портрет, који је сачинила Калина Ракоњац, ученица која поред литерарног и музичког, има и ликовни дар.

На крају је приређен коктел за присутне, у организацији Средње школе.

Текст преузет са званичног сајта Задужбине „Петар Мандић“

© 2018 – 2024 Средња школа Нова Варош