Skip to content

Фестивал науке 26.мај 2023.

У Средњој школи у Новој Вароши 26.маја 2023.године одржан је Фестивал науке чији је домаћин била Средња школа, а на коме су још учествовале Основна школа „Живко Љујић” из Нове Вароши и Основна школа „Гојко Друловић” из Радоиње.

У наставку текста можете прочитати обраћање Бранке Ракоњац, директорке Средње школе у Новој Вароши, приликом отварања фестивала.

Драги гости, добродошли на први фестивал науке у Средњој школи у Новој Вароши.

У оквиру пројекта „ Откључавање стема: Школе за бољи квалитет ваздуха“ који је финансирала Влада Краљевине Норвешке, а организовао Уницеф у сарадњи са Центром за промоцију науке, одабрано је 46 школа из 15 градова југозападне Србије. У нашој општини три школе су добиле могућност да похађају обуке за реализацију пројектне наставе и школских пројеката, али и да са ученицима реализују пројекте,  и данас , пред многобројном публиком  покажу своја знања и умења. Да представим , то је Основна школа „ Гојко Друловић“ из Радоиње, Основна школа „ Живко Љујић“, и Средња школа која је и домаћин овог првог фестивала науке.

Циљ овог пројекта је подизање свести код младих , ученика, свих школских узраста, али и наставника и родитеља о значају очувања животне средине, о загађености ваздуха и штетним утицајима на здравље, о екологији, рециклирању, обновљивим изворима енергије, о роботици…Наставници и ученици су у протеклих годину дана вредно радили на многим експериментима и истраживањима, међусобно сарађивали и највише научили да  је неопходно повезивање , односно интердисциплинарност не само  природних наука, него и друштвени ангажман, а нарочито уметничке вештине. 

Један податак о загађености ваздуха је резултат истраживања Светске здравствене организације из 2016.године да је загађење ваздуха у 2016.години проузроковало више од 550.000 прераних смрти у Европи, од тога више од шест хиљада случајева приписано је загађењу ваздуха у Србији. Другим речима, више од 93 процента деце млађе од 15 година удише загађен ваздух који је штетан по здравље и доводи до хроничних обољења као што су бронхитис и астма. Пројекат је осмишљен са циљем  да утиче на целокупно друштво на креирање и унапређивање политика и иницијатива за побољшање квалитета ваздуха у локалној заједници и осмишљавање решења за смањење загађености ваздуха. 

Желим да се захвалим Уницефу и Влади Краљевине Норвешке, првенствено координаторки Центра за промоцију науке задуженој за организовање сајмова у Србији, госпођи Невени Грубач, и њеној колегиници Сањи Радовић,  Бојани Митрически која је била ментор за нашу општину и са којом смо имали изузетну сарадњу, Центру за промоцију науке, захваљујем се директорима основних школа, њиховим наставницима и ученицима, а посебну захвалност дугујем ученицима ове школе, средњошколцима, и наставаницима који су предано радили на мотивацији ученика, а и међусобно лепо сарађивали.



© 2018 – 2024 Средња школа Нова Варош