Skip to content

Пијанисткиња Марина Радовић гостовала у Новој Вароши

Једна од светски признатих пијанисткиња , професорка камерне музике на Академији уметности у Новом Саду гостовала је 9.јуна 2023.године у Новој Вароши. Гостовање и програм су организовале Задужбина „ Петар Мандић“, Фондација „ Лаза Костић“ и Средња школа у Новој Вароши.

Свечана манифестација под називом „ Ил бит ил не бит, то се пита сад“ посвећена Лази Костићу и Вилијему Шекспиру, али и композиторима класичне музике Шопену, Мокрањцу, Рахмањинову, по први пут се одржала у Новој Вароши. Овим историјским догађајем обележено је 120 година од Костићевог превода „ Хамлета“ и 400 година од првог издања сабраних дела Вилијема Шекспира. Учесници програма су поред славне пијанисткиње били и ученици Средње шкооле , добитници награде „ Боривоје Јелић“ који су беседили, рецитовали, читали изводе из биографија, бавили се адвокатуром, свирали дела највећих композитора.

Андреа Шапоњић, Стефан Младеновић, Андријана Ранитовић, Ива Ранђеловић и Калина Ракоњац.

Публика је била фасцинирана њеном импресивном биографијом, у уводној речи директорке школе Бранке Ракоњац, и њеном савршеном вештином на клавиру.

Програм је био несвакидашњи , уз интеракцију публике и учесника. Квиз-такмичења, освајање
награда, поклонима школи и публици. Решивши математички задатак, и тако освојивши награду за себе, али и за школу,један гост из публике, даривао је ову харизматичну професорку својом сликом Белог анђела. Тај гост је дипломирани инжењер машинства и члан ликовне колоније аматера у Новој Вароши, господин Душан Мандић.

© 2018 – 2024 Средња школа Нова Варош