Skip to content

5.октобар – Међународни дан наставника

Ученички парламент Средње школе је обележио Међународни дан наставника и том приликом су ученици нацртали карикатуре појединих наставника, а ученица Неира Чичић је написала литерарни састав насловљен Људи великог срца.

Људи великог срца

,,…Што ти је глава паметнија, то ће ти леђима бити лакше…“ А ко ће ми леђима олакшати? 

Она је храбра, 

снажна, али и нежна, 

издржљива,

способна, 

вредна. 

Она је и мајка, 

и отац, 

и сестра, 

и другарица,

А и психолошкиња,  по потреби, и библиотекар, и песник и новинар, и директорка која је некад била све претходно… 

А и он је све то. 

Он и она нису ликови из бајке, нити виле и чаробњаци, нити каква мистична бића. То су вам, пријатељи моји, професор и професорка. Гимназије, стручних предмета, основне школе у граду или на селу, или чак и у вртићу. Предавачи математике, физике, психологије, социологије, српског или хемије, или пак информатике и рачунарства, или неког машинског предмета… И то у једном човеку. 

Они су људи великог срца, који не знају ни за умор, а ни за одмор. Оставивши своју децу, своје бриге и обавезе, долази ведра или ведар на час, и преноси своје знање. 

Професор и професорка су мајка и отац меког срца, само они могу осам сати дневно чувати туђу децу, дајући им пуну своју пажњу, и љубав, и сво знање које поседују. 

Давно смо научили да сабирамо и множимо, читамо и пишемо, неки и много пре школских клупа. Међутим баш у овим клупама смо сазнали како и тај неко, ко нам је до скоро био потпуни странац може постати битан актер у животу. 

Ти људи великог срца, којима је други дом школа, а туђа деца као и сопствена, мила, упркос свему што исте те људе чека код куће, ту су, за све нас. За све дилеме и препреке. На помен њих самих треба устати и скинути капу са главе. Оваквим најлепшим, најхуманијим, али и најтежим послом не може да се бави свако, само онај који је Богом дан.  Захваљујући њима глава нам је пунија, а леђима нам је лакше. Наши хероји и мали Богови на земљи.

Карикатуре и карикатуристи

© 2018 – 2024 Средња школа Нова Варош