Skip to content

Упознајмо наше професоре, 2. део

Како сте одлучили да се бавите просветом?

Нисам одлучила, просвета ме сама позвала себи и остала сам.

Да ли то што сте професор утиче на ваше родитељство?

Утиче, све оно лепо и добро што желим да пренесем својојим ученицима, преносим и својој деци.

Које је ваше највеће професионално достигнуће?

Моје највеће достигнуће није никаква материјална награда или признање, већ су то моменти када моји ђаци оду из школе, па ме сретну или позову после неког времена; када ме питају како сам и да ли ми недостају; када ми кажу да су из неког разлога искористили знање енглеског језика, нпр. да им је помогло при запослењу, или да су отишли негде у иностранство; да им је значило оно што сам их ја научила – ето, то ми је највеће достигнуће и сатисфакција овог посла.

Када бисте ушли у вашу учионицу, шта бисте видели?

Ево најскоријег примера – на једном од данашњих часова радили смо текст о блогерима и сви ученици су били заинтересовани за причу, јер је то тема која им је блиска. Мени баш и није, па смо мало заменили улоге, чак сам се правила да не знам и оно што знам. Ученици су

Да ли постоји разлика између одељењскогстарешине и обичног професора?

Увек… Обавезе и одговорности одељењског сарешине су веће. Као одељењски старешина, ја сам много више васпитач, него предавач, онај ко развија и негује моралне особине ученика, њихове ставове и уверења, ко се осећа „кривим“ за неке њихове несташлуке, неуспехе, проблеме… Трудим се да моја васпитна улога буде што боља, а да ученици буду одговорнији, да постану критичнији према себи, да се лепше и савесније понашају.

Како сте се осећали у тренутку када сте сазнали да ће ваш ученик отићи у Америку?

Било ми је драго, као да сам ја у питању. Као млад професор имала сам прилику да будем на размени и знам колико је богато и значајно искуство које се стиче на програму. Због Огњена сам срећна, јер сам знала да ће то утицати на његову личност у позитивном смислу, утицати на то да се он изгради као космополита, да и у будућности тежи да буде „грађанин света“. Са знањем енглеског језика које је усвојио током претходне школске године, сва врата су му отворена. Овај успех је и подстрек осталим ученицима да уче енглески, да уче стране језике, јер никад се не зна где их то знање може одвести.

© 2018 – 2024 Средња школа Нова Варош